Al rond 1650 waren er fruitbomen en moestuinen langs de Berkel aan de rand van de Zutphense binnenstad. Nu vinden we daar langs het Bongerdsbad de Stadsboomgaard en het Vogelpark. De “Bongerd” en het Vogelpark zijn eigendom van de gemeente Zutphen en vallen onder beschermd stadsgezicht. De boomgaard wordt beheerd door bewoners, verenigd in de Stichting Vogelpark en Stadsboomgaard. Deze stichting wordt gesteund door donaties.
In de Stadsboomgaard staan zesenveertig fruitbomen, van historische rassen, sommige bomen zijn bijna honderd jaar oud . De Stadsboomgaard is het eerste “Gemeentelijk Groenmonument” van Zutphen. Deze status beschermt en behoudt de boomgaard voor generaties na ons. De Stichting Vogelpark & Stadsboomgaard zorgt, met de inzet van vrijwilligers, en in samenwerking met de gemeente, voor het onderhoud van de boomgaard.

In de tijd van de 80-jarige oorlog (17e eeuw) en in de 18e eeuw werden verdedigingswerken rond Zutphen aangelegd. Met de Vestingwet van 1874 werden de vestingwerken van Zutphen opgeheven. Op oude kaarten is te zien hoe de vestingwerken het landschap bepaalden. Rond 1900, nadat de vestingwerken waren ontmanteld, kwamen er plannen voor stadsuitbreiding op de locatie van de voormalige verdedigingswerken. De restanten en contouren van het militaire landschap (bolwerken en contrescarps) zijn nog terug te vinden langs de Grote Gracht en de Berkel.

Het gebied rond de Grote Gracht is van oudsher een geliefde plek voor recreatie. In de dierenweide van het Vogelpark scharrelen en grazen herten, geiten, schapen, eenden en konijnen onder indrukwekkende bomen. In de boomgaard is het prachtig in het voorjaar, als alles in bloei staat. Voor insecten en vogels is deze plek bijzonder waardevol. En in de oogsttijd is het genieten van appels, peren en pruimen. Een heel bijzonder, levend monument!