Van grijs naar groen
De Wilhelminalaan is een lange, vrij brede straat in het Waterkwartier. De bewoners raakten eind 2022 met elkaar in gesprek over de vele vierkante meters aan bestrating, die in de zomer veel hitte opnemen. Hitte die de straatstenen 's avonds nog lang blijven uitstralen. Omdat de straat doodloopt wordt hij eigenlijk alleen door bewoners gebruikt, en is hij breder dan nodig. Veel woningen hebben een eigen oprit, dus ook voor parkeren is zo veel steen niet nodig.
Al pratend kwamen ze op het idee om een deel van de stenen te vervangen door groen. Maar hoe dan?
Ze lieten zich inspireren door de zogenaamde “fietsstraten, waar auto’s te gast zijn” die elders in het land veelal te zien zijn. Misschien zouden er zelfs bomen geplant kunnen worden om wat schaduw te creëren? Ze namen contact op met de wijkregisseur van de gemeente.

Overleg
In een paar gesprekken werden de wensen en mogelijkheden besproken. De initiatiefnemers hebben aan alle bewoners gevraagd, via een enquête, wat hun wensen waren. Helaas bleek het planten van bomen lastig - vanwege kabels en leidingen onder de grond zouden die te weinig ruimte hebben om groot en gezond te kunnen worden. Een andere optie bleek wèl mogelijk: stoeptuinen aanleggen. Dat zijn plantvakken die in de stoep liggen, langs de rijbaan. De bewoners waren blij met dit idee voor meer kleur en verkoeling in de straat.

Handen uit de mouwen
De bewonersgroep gaf aan dat ze die vakken zelf graag wilden gaan onderhouden. En ze waren ook bereid om te helpen bij de aanleg: het weghalen van de stoeptegels en het aanplanten van het nieuwe groen. In de loop van 2024 werd duidelijk op welke plekken in de straat plantvakken konden komen. En de ontwerper van de gemeente maakte een voorstel voor de beplanting. Iedereen was enthousiast!

Realisatie 2024
Tegen het eind van het jaar was het dan zover: een groep van zo'n 15 bewoners en andere vrijwilligers haalde samen alle tegels weg. In een uur was de straat 8 plantvakken rijker, precies op tijd voor de koffie. Een hoveniersbedrijf verving het straatzand door plantaarde, en verstevigde de randen van de vakken met betonnen banden.
Eind november kwamen de planten en struiken. Een grote groep bewoners, de ontwerper, wijkregisseur en groenverbinder, iedereen werkte samen om alles in de grond te krijgen. Ook wethouder Sjoerd Wannet kwam langs en pootte flink wat plantjes. Het was een gezellige ochtend! De planten gaan nu wortelen. In de lente zijn hopelijk de eerste bloeiende resultaten van dit initiatief te zien.